TÜBİTAK – Wiley Açık Erişim (AE) Makale Yayımlama Anlaşması yenilendi.
TÜBİTAK – Wiley Açık Erişim (AE) Makale Yayımlama Anlaşması
Bilgilendirme Notları
TÜBİTAK - Wiley Açık Erişim Makale Yayımlama Anlaşması ile ilgili ayrıntılar için Web Sayfası: Anlaşma ile ilgili tüm ayrıntılara bu sayfadaki [https://cabim.ulakbim.gov.tr/ekual/e-veri-tabanlari/universiteler/] tabloda Wiley başlığı altından erişilebilir.
Anlaşma Dönemi: 01.01.2023-31.12.2025
Kabul edilen makale türü: Research article, Review article, Data article ve Rapid publication.
Kabul edilen dergi türü: Web of Science - SCIE, SSCI ve AHCI konu sınıflamasına dahil olan Q1 ve Q2 grubu dergilerdir(Hindawi Grubu dergiler anlaşmaya dahil değildir).
Kabul edilen (fonlanan) dergi listesi: Bu sayfadaki [https://cabim.ulakbim.gov.tr/ekual/e-veri-tabanlari/universiteler/] tabloda Wiley başlığı altında “Fonlanan AE Dergi Listesi” adlı dosya/lardan erişebilirsiniz. Bir önceki yıla ait dergi etki değerleri WOS-JCR tarafından her yılın Temmuz ayında yayımlandığından, Ocak-Temmuz döneminde tek bir liste, Temmuz-Aralık döneminde iki geçerli “Fonlanan AE Dergi Listesi”si bulunur.
Anlaşmadan kimler yararlanabilir: Anlaşmadan yararlanabilmek için makalenin yazarlarından en az birinin EKUAL üyesi bir kurum/eğitim ve araştırma hastanesi/üniversitenin aktif öğretim/kadrosunda olması gerekiyor.
Makaleyi AE yayımlatmak için izlenecek adımlar: Bu sayfada [https://cabim.ulakbim.gov.tr/ekual/e-veri-tabanlari/universiteler/] bulunan “Açık Erişim Makale Yayımlama Yazar İş Akış Adımları” dosyasını inceleyiniz.
Makale Tam Açık Erişim bir dergiye (Open Access Journal, Full Open Access Journal, Gold Open Access Journal gibi farklı isimlendirmeler olabilir) gönderilecekse AE başvuru adımlarının başlatılması: Bu tür dergilerde bütün makaleler açık erişimli yayımlanır ve Makale İşlem Ücreti (APC) ödeme zorunluluğu vardır, bu sebeple yazar submission sırasında AE makale yayımlama başvuru sürecini tamamlamak durumundadır. Daha fazla ayrıntı ve izlenecek adımlar için bu sayfada [https://cabim.ulakbim.gov.tr/ekual/e-veri-tabanlari/universiteler/] Wiley başlığı altında bulunan “Açık Erişim Makale Yayımlama Yazar İş Akış Adımları” dosyasının “Altın Açık Erişim Dergiler için Yazar İş Akışı” bölümünü inceleyiniz. Derginin türü “Açık Erişim Dergi” veya “Hibrit Dergi” bilgisi aynı sayfadaki “Fonlanan AE Dergi Listesi”nden görülebilir.
Makale Hibrit bir dergiye (Hybrid Journal) gönderilecekse AE başvuru adımlarının başlatılması: Bu tür dergilerde makalenizi ister açık erişimli, isterseniz de kapalı yayımlatabilirsiniz, bu sebeple AE makale yayımlama başvuru süreci editör değerlendirmesinden sonra makaleniz kabul edilirse başlar. Daha fazla ayrıntı ve izlenecek adımlar için bu sayfada [https://cabim.ulakbim.gov.tr/ekual/e-veri-tabanlari/universiteler/] Wiley başlığı altında bulunan “Açık Erişim Makale Yayımlama Yazar İş Akış Adımları” dosyasının “Hibrit (Karma) Dergiler için Yazar İş Akışı” bölümünü inceleyiniz. Derginin türü “Açık Erişim Dergi” veya “Hibrit Dergi” bilgisi aynı sayfadaki “Fonlanan AE Dergi Listesi”nden görülebilir.
AE başvurusu yapılan makaleye TÜBİTAK ULAKBİM tarafından AE onayı verilmemiş ise: Makalenizin TÜBİTAK yayın kabul kriterlerine uyup uymadığını kontrol edin; yukarıda “Kabul edilen makale türü”, “Kabul edilen dergi türü” ve “Anlaşmadan kimler yararlanabilir” başlıklarını gözden geçiriniz ve makaleniz bu kriterlerin hepsini sağlıyorsa ukg@ulakbim.gov.tr adresine makalenizin TÜBİTAK kriterlerine uyduğunu ve başvurunuzun yeniden değerlendirilmeye alınmasını bildiren bir ileti gönderiniz.
- Makalenizi gönderdiğiniz dergi TÜBİTAK tarafından “Kabul edilen (fonlanan) dergi türü” listesine girmediği gerekçesiyle makalenize AE onayı verilmemişse: APC bedelini kendiniz ödeyebilir ya da başka fon sağlayıcı bir kurum bulabilirsiniz; ya da makalenizi dergiden geri çekip TÜBİTAK kriterlerine uygun olan başka bir dergiye gönderebilirsiniz, ancak bu durumda submission ve editör değerlendirme süreci sıfırdan başlayacaktır.
- “Kabul edilen makale türü” ya da “Anlaşmadan kimler yararlanabilir” kriterlerine uymadığı gerekçesiyle makalenize AE onayı verilmemişse:
- Makalenizi gönderdiğiniz dergi Açık Erişim bir dergi ise, APC bedelini kendiniz ödeyebilir ya da başka fon sağlayıcı bir kurum bulabilirsiniz. Ya da makalenizi geri çekip Hibrit bir dergiye gönderip kapalı yayımlatabilirsiniz, ancak bu durumda submission ve editör değerlendirme süreci sıfırdan başlayacaktır.
- Makalenizi gönderdiğiniz dergi Hibrit bir dergi ise makalenizi kapalı yayımlatabilirsiniz.
Yazar ve kurum makale kotası hakkında: İlk gelen sıraya girer kuralı geçerlidir, kişi ve kurum kotası yoktur, ülke kotası vardır.
AE makale kotasının bittiği nasıl anlaşılır ve kota bittiğinde ne yapılabilir: Anlaşma kapsamında AE makale kotası bittiğinde, Yazar, AE makale yayımlama başvuru süreçlerinde TÜBİTAK AE Anlaşma bilgisini (TUB1 kodu) göremeyecektir. Bu durumda, makalesini yine de AE yayımlatmak istiyorsa, makalesinin APC bedelini ya kendisi, ya da başka fon sağlayıcı aracılığıyla ödemek zorundadır.
TÜBİTAK AE Makale kotasının bitmesinden dolayı, Yazar, makalesini AE yayımlatmaktan vazgeçerse;
- Makalesini Açık Erişim bir dergi göndermiş ise, bu dergiden makalesini geri çekip Hibrit bir dergiye gönderebilir, bu durumda makale submission ve değerlendirme süreci sıfırdan başlar, makale kabul edilirse makalesini kapalı yayımlatabilir.
- Makalesini Hibrit bir dergiye göndermiş ve makalesi kabul edilmiş ise makalesini kapalı yayımlatabilir.
Dergiye makale gönderirken kurumsal epostanın kullanılmasının önemi: Makalesinin AE olması yönünde başvuru yapan kişinin anlaşma kapsamında yer alan kurumlardan birinde aktif çalıştığının doğrulama işlemi yazarın başvurusunda geçen epostası üzerinden yapılmaktadır. Makale başvurularında, onay süreçlerinin daha sorunsuz işlemesi, yazarla yazışma yaparak zaman kaybetmemek, fazladan iş yükü yaratmamak ve onay işlemlerinin daha kısa sürede sonuçlanması için kurumsal eposta kullanılmasını önem arz etmektedir.
TÜBİTAK ULAKBİM tarafından AE onayı verilmiş ancak editörlük tarafından yayına kabul edilmemiş (Rejected), bir makale başka bir dergiye gönderebilir mi?: Yazar tarafından daha önce AE başvurusu yapılıp TÜBİTAK ULAKBİM tarafından AE onayı verilen ya da AE onayı verilmeyen bir makalenin editörlük tarafından yayına kabul edilmemesi durumunda (rejected), yazar, aynı makaleyi başka bir Wiley dergisine gönderebilir, ancak submission ve editör değerlendirme süreci sıfırdan başlar.
AE başvurusu yapılmış makale ile ilgili onay/red durumunun TÜBİTAK ULAKBİM tarafından Yazara bildirimi: TÜBİTAK yayın kabul kriterleri olarak belirlenen ve yukarıda geçen “Kabul edilen makale türü”, “Kabul edilen dergi türü” ve “Anlaşmadan kimler yararlanabilir” açıklamalarını gözden geçiriniz.
- Açık Erişim dergiye gönderilen ve TÜBİTAK yayın kabul kriterlerine uyan makalenin Yazarına başvurusunun alındığı, makale kabul edilirse makalesine AE onayı verileceği bildirimi yapılır.
- Hibrit dergiye gönderilmiş / kabul edilmiş olan ve TÜBİTAK yayın kriterlerine uyan makaleye AE onayı verilir ve Yazara özel bir bildirim yapılmaz.
- Kriterlere uymayan makaleler için AE onayı verilmez (denied) ve Wiley sisteminde yazarın AE başvuru formuna onay verilmeme gerekçesi yazılır, bu red bilgisi ve gerekçesi otomatik olarak dergi editörlüğüne gider, editörlük, yazara, AE talebinin ULAKBİM tarafından onay verilmediğini bildiren bir eposta gönderir, ULAKBİM tarafından ayrıca bilgilendirme yapılmaz.
- Makale yukarıda bahsedilen kriterlerin tamamını sağlıyor ve AE onayının verilmesi gerektiği düşünülüyorsa, Yazar, yanlışlığın düzeltilmesi için ukg@ulakbim.gov.tr adresine bildirimde bulunabilir.
Ücret ödemeden AE makale yayımlatmak için hangi yayınevlerine makale gönderilebilir: Wiley yayınevi ile 2023-2025; Springer Nature yayınevi ile 2024-2026 dönemini kapsayan AE anlaşmaları vardır, bu yayınevlerinin dergilerinden TÜBİTAK yayın kabul kriterleri olarak belirlenen ve yukarıda geçen “Kabul edilen makale türü”, “Kabul edilen dergi türü” ve “Anlaşmadan kimler yararlanabilir” şartlarını sağlayan makaleler destek kapsamındadır. Başka bir yayınevi ile EKUAL kapsamında AE anlaşması bulunmamaktadır. Kurumunuzun Wiley ve Springer Nature dışındaki diğer yayınevleriyle kurumsal bazda AE anlaşması olup olmadığını öğrenmek için kütüphanenize başvurunuz.
Yazar ve/veya kütüphaneci online eğitim takvimi: Wiley online “yazar ve kütüphaneci eğitim takvimi”ne bu sayfadan [https://etkinlik.ulakbim.gov.tr/category/14/] ulaşabilirsiniz.